Besparingen en hoge prestaties gaan hand in hand

Besparingen en hoge prestaties gaan hand in hand

Wat is een warmtepompboiler

De warmtepompboiler is een speciaal type warmtepomp dat gebruik maakt van de omgevingslucht of ventilatielucht in de woning om je sanitair water op te warmen. Het is een energiezuinige en milieuvriendelijke soort boiler.

Warmtepompboiler terugverdientijd

Het verbruik ligt lager dan een elektrische boiler. Daar waar een traditionele boiler 1 kWh elektriciteit nodig heeft om 1 kWh warmte te creëren, kan een warmtepompboiler tot 3 kWh klimmen. De terugverdientijd voor een gemiddeld gezin wordt geschat op 20 jaar.

Warmtepompboiler werking

Een warmtepompboiler zuigt de warmte in de lucht uit de omgevingsruimte aan. Dit wordt gestuurd langs een warmtewisselaar, die het water tot gas zal verdampen. In de compressor wordt het gas vervolgens samengedrukt, waardoor de temperatuur zal stijgen. Dit gas verwarmt het water in de centrale verwarming of de lucht in de kamer.

Het gas wordt dan door een 2e warmtewisselaar (= de condensor) in het boilervat gestuurd. Hier geeft het zijn warmte af aan het tapwater en koelt het zelf weer af tot een vloeistof (= condenseren). Met behulp van een expansieventiel worden de druk en de temperatuur van de koelvloeistof weer verlaagd en begint de cyclus opnieuw.

In de tweede warmtewisselaar kan een tweede energiebron (zoals de verwarmingsketel) ingeschakeld worden om het water op temperatuur te brengen. Door deze combinatie kan met 1 kWh elektriciteit zo’n 3,2 kWh aan warmte worden geproduceerd. Een boiler kan een voorraad van 200 tot 300 liter water op temperatuur brengen.

Premies voor een warmtepompboiler

Woon je in Vlaanderen, dan heb je recht op een premie van 400 euro op het installeren van een warmtepompboiler of andere energiezuinige ingrepen.

Wij kunnen je hierin begeleiden gedurende de voorbereidende fase. Contacteer ons gerust hierover en kijk alvast naar deze pagina van de Vlaamse Overheid.

Installatie

Bij Dima Eco-Technics kan je terecht voor de installatie van je warmtepompboiler. Dit is een relatief eenvoudige ingreep waarbij je geen zorgen moet maken over zware ingrepen. Afhankelijk van de situatie, kan dit in één dag geïnstalleerd worden mét het verwijderen van je oude ketel.

Geen reactie's

Geef een reactie